Här kommer ett recept på glutenfria lussebullar från min största inspirationskälla när det gäller glutenfri bakning; Nillas kitchen, Nilla Gunnarsson och boken ”Baka glutenfritt”. Jag har gjort dessa sen boken kom och de är jättegoda. Jag brukar även göra hennes havrefrallor ofta. Bullarna har en tendens att torka rätt snabbt så jag brukar frysa in dem vi inte äter på en gång och ta upp och värma i ugnen. Jag bakar bara dessa en gång så mysigt att ha i frysen till Lucia!
Recept:
ca 25 stycken
1 tsk kardemumma
50 g smör (eller kokosolja)
1 g saffran
25 g jäst
700 g valfri mjölk, jag tog havredryck
1 ägg
1 äggvita
65, kokossocker (eller rårörssocker)
0,5 tsk salt
200 g rismjöl
100 g bovetemjöl
100 g majsmjöl
125 g majsstärkelse
40 g fiberhusk
rismjöl till utbakning
Pensling:
1 ägg
Garnering:
ca 0,5 dl russin
Smält smöret tillsammans med saffran och kardemumma. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en matberedare med deginsats eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm.
Blanda torra ingredienserna för sig och tillsätt dem till degvätskan under vispning. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1-1,5 timmar till ca 50 procent större storlek.
Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma till lussekatter genom att rulla ut längder och snurra ihop. Mjöla bara om det verkligen behövs. Lägg ut dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 35-40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-18 minuter beroende av storleken. Ta ut och låt svalan helt på galler.