Lussebullar (glutenfria)

Jul
6 december, 2020 / Av / , , / Skriv en kommentar

Här kommer ett recept på glutenfria lussebullar från min största inspirationskälla när det gäller glutenfri bakning; Nillas kitchen, Nilla Gunnarsson och boken ”Baka glutenfritt”. Jag har gjort dessa sen boken kom och de är jättegoda. Jag brukar även göra hennes havrefrallor ofta. Bullarna har en tendens att torka rätt snabbt så jag brukar frysa in dem vi inte äter på en gång och ta upp och värma i ugnen. Jag bakar bara dessa en gång så mysigt att ha i frysen till Lucia!

Recept:

ca 25 stycken

1 tsk kardemumma

50 g smör (eller kokosolja)

1 g saffran

25 g jäst

700 g valfri mjölk, jag tog havredryck

1 ägg

1 äggvita

65, kokossocker (eller rårörssocker)

0,5 tsk salt

200 g rismjöl

100 g bovetemjöl

100 g majsmjöl

125 g majsstärkelse

40 g fiberhusk

rismjöl till utbakning

Pensling:

1 ägg

Garnering:

ca 0,5 dl russin

Smält smöret tillsammans med saffran och kardemumma. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en matberedare med deginsats eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm.

Blanda torra ingredienserna för sig och tillsätt dem till degvätskan under vispning. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1-1,5 timmar till ca 50 procent större storlek.

Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma till lussekatter genom att rulla ut längder och snurra ihop. Mjöla bara om det verkligen behövs. Lägg ut dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 35-40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-18 minuter beroende av storleken. Ta ut och låt svalan helt på galler.

Du kanske också gillar...

Julgodis
15 december, 2022
Choklad/apelsintårta (med avokado)
10 december, 2021
Chia á la malta
2 december, 2020

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på nyheter
Missa inga nyheter eller recept, fyll i din adress och få e-post om nya inlägg
Loading
Sök
Följ med i sociala medier