3 dagars detox

Mat
5 maj, 2022 / Av / , , , , / Skriv en kommentar

Förra veckan gjorde jag en tre dagars detox. Vad är en detox egentligen och varför ska man göra det? Det kan vara att man bara dricker, äter rawfood, äter ren antiinflammatorisk mat eller att man bara äter vegetariskt under ett visst antal dagar. Från 3-7 dagar exempelvis. Man lägger sig på den nivå man vill men tanken är oavsett att man vill äta renare under en tid och låta kroppen få rensa ut onödigt skräp. Egentligen är det ju det långsiktiga man ska fokusera på. Att alltid sträva efter att äta en bra och balanserad. Men, ibland kan man göra en detox som en tillfällig vila eller nollställning av kroppen. Jag kände, nu när våren kom, att jag ville rena och rensa ut i kroppen. Det är samma känsla som att man kanske vill rensa ut i garderoben eller att man vill vårstäda sin bostad. Jag var verkligen taggad och hade planerat in 3 dagar då min sambo skulle vara bortrest och min strategi för att inte bli sugen på mat var att jag fixade mat till barnen som jag absolut inte gillar, typ korv och blodpudding 🙂 Först hade jag tänkt att köra tre dagar med enbart flytande, smoothies och raw soppor men insåg att jag ville lägga till rawfoodmat. Jag är egentligen inte så bra på sånt här. Vid tidigare försök har jag gett upp efter en dag för jag älskar mat och min hjärna avskyr när det blir tankar på att avstå saker. Så jag bestämde mig för att göra en rawfood detox. Bara äta rawfood i tre dagar. Jag gjorde två och en halv dag men sen blev jag sugen på nässelsoppa och längtade så efter varm mat så jag gjorde det. Det är ju ändå flytande och nyttigt. Och sedan på kvällen åt jag vegetarisk taco med bönor och grönsaker. Innan hade jag även tänkt skippa kaffe men jag tog ändå en liten kaffe efter lunchen plus en lite rawfoodboll. Vanligtvis dricker jag bara kaffe efter lunchen så ville inte avstå från det.. hade känts tråkigt.

Vad händer då? Det som är mest slående för min del när jag ”skalar” av kosten på det här sättet (När jag gick rawfood utbildningen 2012, då åt jag rawfood till 80% i flera månader och samma känsla kom då) är att jag blir mycket mer medveten om det jag stoppar i mig och mer tacksam över den mat jag stoppar i mig. Till exempel, till vardags vanligtvis när jag tar en frukt för att jag känner mig hungrig så ”slänger” jag ofta i mig den och tänker inte så mycket. Men nu när jag åt en apelsin så var det med närvaro och tacksamhet. Även med det andra jag åt. Det var så otroligt gott att bara äta en apelsin!! Tänk att det blir såna effekter. Inte att jag känner mig piggare och lättare i kroppen som kanske är det första man tänker ska hända… utan istället så höjdes min närvaro och tacksamhet. Det är ju fantastiskt!

Slutsatsen blir ändå att jag trivs bäst med att äta lagad mat men att hela tiden tillföra mycket råa grönsaker, frukt och bär. Jag blir mättare och nöjdare när jag får äta så. Att enbart äta rawfood gör mig hungrigare oftare vilket innebär att jag måste äta fler mellanmål. Jag älskar dock att göra matiga gröna smoothies till frukost och det är ju ett bra sätt att få i sig en större mängd grönt.

Hursomhelst så tänkte jag skriva ner allt vad jag åt i 3 dagar om det är någon som blir inspirerad att testa!

Dag 1

Frukost:

Smoothie 7-8 dl med en handfull nässlor, 1 kvist grönkål, 1 selleristjälk, 1 stor avokado, 2 dl fryst tinad ananas och en liten bit ingefära.

Lunch:

Raw soppa med 2 selleristjälkar, 5 körsbärstomater, 1/2 avokado, lite färsk koriander, 1/3 vitlöksklyfta, en liten skvätt tamarisoja, en liten skvätt citronjuice och 2 dl vatten.

Kaffe:

1 liten kopp kaffe med havremjölk

1 liten rawfood chokladboll

Mellanmål 1:

1 1/2 apelsin

Mellanmål 2:

1 glas mandelmjölk med 1 tsk kakaopulver

Middag:

Rödbetsbiffar med vitkål Recept från Erica Palmcrantz ”Rawfood på svenska” (Obs gammal bild, men tänk rötbeta på kålbladen!!)

1 tsk kokosolja

Dag 2

Frukost:

Smoothie 5 dl med broccoli, grönkål, apelsin, ingefära och avokado

+ liten skål med chiagröt med jordgubbar

Lunch:

Raw soppa med broccoli, selleri, vitlöksklyfta 1/3, lite äpple, avokado, tamare och bladpersilja.

Kaffe:

1 liten kopp

1 liten rawfoodboll

Mellanmål 1:

I glas cashewmjölk med 1 msk jordnötssmör och 1/2 banan

Mellanmål 2:

1 apelsin

Middag:

Ericas rödbetsbiffar med vitkål

+ 1/2 kålrabbi med jordnötsdipp

Dag 3

Frukost:

Smoothie 5 dl med grönkål, broccoli, selleristjälk, avokado, äpple

Lunch:

Nässelsoppa kokt (gluten och mejerifri) plus 1 glutenfri fralla med hummus – så här tappade jag det råa!! men ack så gott!

Kaffe:

1 liten kopp

1 liten rawfoodboll

Mellanmål:

1 apelsin

Middag:

Tacos med bönor, grönsaker, tomatsås och majstortilla hembakat.

Har du gjort någon typ av detox någongång? Hur upplevde du det? Kommentera gärna!

Du kanske också gillar...

Selleri och äppelsallad
19 januari, 2018
Grönkål & rödbeta
12 januari, 2018
Sallad med ugnsbakade rödbetor och getost
5 november, 2015

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på nyheter
Missa inga nyheter eller recept, fyll i din adress och få e-post om nya inlägg
Loading
Sök
Följ med i sociala medier