Raw chokladbiskvi

Kakor, tårtor och desserter
4 februari, 2021 / Av / , , , , , / Skriv en kommentar

Heeej! Hur mår ni i februarikylan? Här har vi det riktigt kallt faktiskt men ändå härligt med riktig vinter.

Jag delar inte inlägg här så ofta, beroende på att jag även jobbar, tar hand om (ibland) förkylda barn och så har jag ett nytt projekt som jag ska börja med så fort jag har tid… mer om det senare! På instagram lägger jag upp lite oftare.

Jag kände dock att det var dags att dela ett riktigt smarrigt recept som jag för några veckor sedan stod och provade fram. Jag gillar ju att försöka göra om klassiska bakvek till nyttigare alternativ. Oftast är det svårast att få till konsistensen som i det här fallet, en knaprig botten, men smakerna brukar det aldrig falla på… dem blir oftast godare än originalet. Tycker jag då som inte vill ha det för sött. Den här biskvin blev riktigt god, mycket tack vare att jag hade ett par droppar bittermandelolja i botten, i kombination med chokladkrämen och den mörka chokladen som jag doppade i. Jag gjorde en variant med lite apelsinzest i och en vanlig. Lika goda. Man skulle också kunna prova med lite hallonpulver i..

Recept:

12 stycken

Botten:

4 dl mandelmjöl

2 dl havregryn

1 msk honung eller lönnsirap

4 msk kokosolja, mjuk

1-2 msk vatten (ev. mer om för torrt)

1 tsk bittermandelolja

Fyllning:

20 dadlar, urkärnade och mjuka

1 dl kakaopulver

2 krm vaniljpulver

2 msk kokosolja, mjuk (kan uteslutas om dadlarna är väldigt kladdiga)

1 krm salt

200 g mörk choklad 70-80% att doppa i

Börja med att mixa havregryn och mandelmjöl i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen. Om degen känns för torr och inte går att forma ha i lite mer vatten. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och stansa ut 12 rundlar, alternativt rulla 12 bollar och trycka ut dem till bottnar.

Gör fyllningen genom att mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Om dadlarna är väldigt kladdiga behövs ingen kokosolja. Det ska bli en ganska fast smet så att den går att forma ovanpå bottnarna. Det är lite pyssligt. Jag gjorde 12 bollar som jag sedan tryckte ut med händerna till en ”biskviliknande form”. Ställ sedan in dem i frysen i minst 10 minuter.

Smält chokladen över ett vattenbad. Ta ut biskvierna och doppa en och en genom att hålla i botten. Förvara i kyl eller frys. Riktigt lyxigt fika enligt mig. Skriv gärna och berätta om du gör dem!

Du kanske också gillar...

Påskägg
Gula marsipanbollar
31 mars, 2021
Chia á la malta
2 december, 2020
Tahinitryfflar
Tahinitryfflar med pepparkakskryddor
1 december, 2020

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen
Prenumerera på nyheter
Missa inga nyheter eller recept, fyll i din adress och få e-post om nya inlägg
Sök
Följ med i sociala medier