Pumpabakelser (raw)

Kakor, tårtor och desserter
27 oktober, 2020 / Av / , , , , , , , , , / Skriv en kommentar

Om man nu ska anamma det här med halloween så kan man ju göra något roligt av det. Att köpa en pumpa, skära ut en gubbe och ställa ut den med ett ljus, ja det är en sak man kan göra. Eller så ställer man sig och försöker göra några slags halloweenbakelser… fast på ett nyttigare vis då förstås. Det var bara något jag fick på hjärnan att försöka göra för några veckor sedan. Eftersom jag älskar marsipan och brukar göra grön marsipan av mandelmjöl, lönnsirap och spenat så funderade jag på hur jag skulle kunna göra orange marsipan. Gurkmeja går ju inte för det blir mer gult plus vill gärna ha en neutral smak. Då kom jag på gojibär. Det funkade faktiskt att blötlägga gojibär en stund och sen mixa med övriga ingredienser. Det blev en jättefin orange färg. Hursomhelst hade jag idén om att göra en bakelse med mandelbotten, jordgubbssylt och chokladmousse. Göra formen av en pumpa och sen täcka med marsipan. Det var inte det lättaste! Jag hade tänkt att göra dem som en rolig grej att sälja på Rekoringen imorgon, onsdag innan halloween/alla helgona helgen. Men av någon anledning har bara tre stycken beställt denna gång och innan har det alltid varit minst tio…, så nu står jag här med ett gäng pumpaliknande bakelser i fysen..! Jag får väl bjuda grannarna på fika i helgen! Stod och kämpade med dem i fredags så det var lite snopet. Det svåraste var att lägga på marsipanen utan sprickor och sen blev det skarvar längs ned men jaja.. Jag är stolt alla fall. Jag är ingen konditor och goda blev de hursomhelst!!

Om det nu är någon som vill prova så ger jag er ett ungefärligt recept för jag improviserade och mätte aldrig så noga. Ha i så fall överseende och justera själva och prova er fram!

Ca 10 st små bakelser

Botten:

3 dl mandelmjöl

Lite honung, ca 1-2 msk

Liten skvätt vatten (om det behövs)

Fyllning:

Jordgubbssylt:

0,5 paket frysta tinade jordgubbar

1 tsk fiberhusk

Avokadomousse:

3-4 avokado

3-4 msk kokosolja, mjuk

0,5 dl kakaopulver

3-4 msk lönnsirap eller honung

nypa salt

Orange marsipan:

4 dl mandelmjöl

7 msk lönnsirap

2-3 msk gojibär, blötlagda 15 minuter

Gör marsipanen genom att mixa gojibär (häll bort vattnet först) med lönnsirap. Sila ev bort fröna från gojibären. Häll över i en matberedare och tillsätt mandelmjölet. Kör tills det blir en klump. Ställ kallt en stund. Kavla sedan ut marsipanen mellan två bakplåtspapper.

Gör jordgubbssylten genom att mixa jordgubbar med fiberhusk. Ställ kallt en stund.

Gör avokadomoussen genom att köra alla ingredienser i en matberedare tills det blir en len mousse. Smaka av ordentligt, kan behövas mer sötma. Ställ den kallt en stund.

Gör botten genom att blanda mandelmjöl med lite honung och om det behövs en liten skvätt vatten. När degen går att forma. Kavla ut den på ett bakplåtspapper och stansa ut små rundlar. Kanske har du något passande glas el dyl.

Montering:

Bred ut lite jordgubbssylt på varje rundel, sedan avokadomousse. Försök forma moussen till en pumpaliknade form. (Kan vara lättare att spritsa) Ställ sedan in dem i frysen. Det är lättare att få över marsipanen när moussen stelnat. Skär sedan ut marsipanen i rundlar och skär bort det överflödiga.

Pust, jag som brukar dela enkla och snabba recept 🙂 Ibland får man lite tokiga ideér!

Du kanske också gillar...

Chia á la malta
2 december, 2020
Tahinitryfflar
Tahinitryfflar med pepparkakskryddor
1 december, 2020
Raw brownie nötfri
Brownie (nötfri)
18 november, 2020

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen
Prenumerera på nyheter
Missa inga nyheter eller recept, fyll i din adress och få e-post om nya inlägg
Sök
Följ med i sociala medier