Maten och vår hälsa - Rå Lycka

När jag läste inledningen i Ann Fernholms bok ”Det sötaste vi har” där hon ställer frågan om vad jag skulle tänka om jag såg någon mata en kanin med läsk eller om jag fick reda på att grannens mops fick glass varje fredag, godis varje lördag och gick på hundkalas varje söndag? Då började mina tårar spontant att rinna. Tänk att vi tycker det är helt galet att mata våra husdjur med skräpmat men att ge det till våra barn är helt ok.

Hur har det blivit såhär? 

Livsstilsrelaterade sjukdomar utgör idag den största procenten av alla sjukdomar i världen. 25% av svenskarna riskerar att dö i förtid pga av osunda matvanor. Övervikt och fetma ökar drastiskt hos barn. Psykisk ohälsa och diabets typ 2 kryper också ner i åldrarna. Orsaken nummer ett är maten. Vi äter för mycket dålig mat.

Livsmedelsverkets rekommendationer talar sitt tydliga språk. Vi äter för ensidigt och för mycket kött och processad mat. För att hålla oss friska behöver vi äta mer grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, nötter, frön, frukter och bär. Ändå visar statistiken att endast en liten minoritet kommer upp i livsmedelsverkets rekommendationer på 500 g grönsaker om dagen. En vanlig uppfattning är att bara vi äter varierat och ”som vanligt” så håller vi oss friska. Men vad är egentligen ”som vanligt”? Det kanske är dags att titta lite närmare på detta och omvärdera våra uppfattningar? 

De senaste årens forskning kring vår tarmflora och sambandet mellan våra tarmbakterier och vår hälsa är revolutionerande. Det kommer nya studier nästan varje vecka som kopplar tarmfloran till en ny sjukdom. Många forskare menar att fibrer är den viktigaste komponenten i växtbaserad mat. Ett högt fiberintag förebygger en rad livsstilsrelaterade sjukdomar. Ändå äter så mycket som 90 % av oss i västvärlden alldeles för lite av dem. Forskare som gett fiberfattig kost till möss i fyra generationer upptäckte att för varje generation hade de tappat livsviktiga bakterier och den fjärde generationen hade redan tappat så mycket som hälften. En minskad variation av goda bakterier gör oss sårbara för sjukdomar. Dessa forskare menar att dagens barn mycket troligt kommer att bli den sjukaste generationen hittills. Vad gör vi då för att hålla oss och våra barn friska? Mycket kan vi påverka själva genom kosten.

Jag vill få upp ögonen för detta, hjälpa till att förändra. Vad behöver vi göra? Hur ska vi ändra våra vanor? Hur gör vi det roligt att äta mer växtbaserat och hur får vi med barnen på tåget?

Anlita mig! Jag kan erbjuda föreläsningar med demon och workshops. Jag kommer till din skola, förskola, fritids, arbetsplats, familjecentral m.m. Tillsammans kan vi inspirera varandra och göra förändringar som hjälper våra barn till en hälsosam framtid. Se mer om vad jag erbjuder under ”anlita mig” och läs mer om mig och min bakgrund under ”om mig”.